مدرسه دولتی یا مدرسه غیرانتفاعی، کدام یک بهتر است؟ والدین همیشه دنبال بهترینها برای فرزند خود هستند، گاهی این انتخاب بسیار سخت میشود چرا که آیندهی کودک را تحت تاثیر قرار میدهد. در این مطلب به بررسی و مقایسهی مدارس دولتی یا غیرانتفاعی خواهیم پرداخت.
این که چطور بهترینها را برای کودک خود فراهم کنید تا به آرزوهایش برسد و در زندگی خوشحال باشد، همواره یک معضل بزرگ خواهد بود. یکی از مهمترین تصمیماتی که در این زمینه خواهید گرفت، انتخاب نوع آموزش است. پس در این مقاله با هم بررسی خواهیم کرد که چه نکاتی درخصوص انتخاب مدرسه مناسب برای کودک شما از اهمیت برخوردار است.
تفاوت مدارس دولتی و غیرانتفاعی
بودجه مدارس دولتی از سمت دولت تامین میشود و خانوادهها موظف به پرداخت هزینهای نیستند یا در صورت پرداخت هزینه، این هزینه بسیار پایین است. مدارس دولتی تقریبا در همهی مناطق شهری و روستایی کشور وجود دارند و به دانشآموزان مقاطع مختلف خدماتی ارائه میدهند.
مدارس غیرانتفاعی در مقابل با دریافت هزینه از دانش آموزان اداره میشود و عمدتا در مناطق روستایی وجود ندارد و حتی برخی از مناطق شهری هم ممکن است مدرسه غیرانتفاعی نداشته باشند.
نکتهای که درمورد هر دو نوع مدرسه مشابه است، این است که هر دو نوع مدارس زیر نظر سازمان آموزش و پرورش اداره میشوند بنابراین در اصول و چارچوب اصلی آموزشی تمایزی با هم ندارند. هر چند که بسیاری از مدارس غیرانتفاعی کلاسهای فوق برنامهی متنوعی برای دانش آموزانشان برگزار میکنند.
مدارس دولتی یا غیرانتفاعی: چه مواردی را باید در نظر گرفت
در انتخاب مدرسه برای کودکتان باید موارد مختلفی را در نظر بگیرید. طی سالهای اخیر باور اصلی بر این است که مدارس غیرانتفاعی خدمات بهتری نسبت به مدارس دولتی ارائه میدهند اما همیشه هم اینطور نیست. برخی از مدارس دولتی آنقدر خوشنام هستند که حتی قیمت مسکن را در آن منطقه بالا میبرند، این درحالی است که برخی از مدارس غیرانتفاعی در خصوص هزینههایشان شفافیت لازم را ندارند. بنابراین پیش از تصمیم گیری درخصوص ثبت نام کودک خود در مدرسه دولتی یا غیرانتفاعی باید موارد زیر را در نظر بگیرید.
در ادامه به بررسی چند مورد مهم خواهیم پرداخت:
- اندازه مدرسه
- قیمت
- نتایج و کارنامه تحصیلی
- شفافیت
- معلمان در مدارس دولتی و غیرانتفاعی
- آشنایانی که در قبلا در مدرسه بودهاند
- نیازهای ویژه کودک شما
- احساس کودک شما
- رویکرد اجتماعی
- قلدری
اندازه مدرسه
مدارس غیرانتفاعی کوچکتر از مدارس دولتی هستند و کلاسهای کوچکتری دارند. بنابراین دانش آموزان کمتری در کلاس درس هستند و همین باعث میشود توجه معلم به تک تک بچهها بیشتر باشد.
هزینه مدرسه
همانطور که میدانید هزینههای مدرسه دولتی با غیرانتفاعی بسیار متفاوت است. مدارس غیرانتفاعی علاوه بر هزینهی ثابتی که بابت ثبت نام در مدرسه میگیرند ممکن است بابت برگزاری کلاسهای آموزشی مختلف و خرید لباس فرم هزینهی بیشتری دریافت کنند.
نتایج و کارنامه تحصیلی
تحقیقات نشان میدهد دانش آموزانی که در مدارس غیرانتفاعی درس میخوانند لزوما عملکرد بهتری نسبت به دانش آموزان مدارس دولتی ندارند. در واقع میزان تلاش و توجه هر شخص به درس است که عملکرد او را تعریف میکند.
شفافیت
مدارس دولتی شفافیت بیشتری نسبت به مدارس غیرانتفاعی دارند.
معلمان مدارس دولتی و غیرانتفاعی
مدارس غیرانتفاعی همیشه سعی دارند بهترین معلمان را جذب کنند. اما معیار بهترین بودن برای آنها به عوامل مختلفی بستگی دارد. در کل نرخ معلمان خوب در مدارس غیرانتفاعی بیشتر از مدارس دولتی است. البته این را هم در نظر بگیرید که صرف فارغ التحصیل شدن از دانشگاههای خوب به معنای معلم خوب بودن نیست.
آشنایانی که قبلا در این مدرسه بودهاند
یکی از معیارهای ارزشمندی که براساس آن میتوانید برای کودک خود مدرسه انتخاب کنید، آشنایانی هستند که قبلا در آن مدرسه درس خواندهاند. از طریق آنها میتوانید اطلاعات جزئی در خصوص مدرسه به دست آورید.
نیازهای فردی کودک شما
برخی از کودکان ممکن است تحت فشار عملکردشان پایین بیاید. فشار و رقابت عمدتا در مدارس غیرانتفاعی به ویژه در مقاطع بالاتر بیشتر است. این درحالی است که برخی از دانش آموزان در فشار بیشتر پیشرفت هیجانی و تحصیلی بیشتری تجربه میکنند. هر کسی نیازها، شیوهها و استعدادهای خاصی برای یادگیری دارد. بنابراین مدرسهای را پیدا کنید که با نیاز خاص کودک شما در مهارتها و شیوههای یادگیری مطابقت دارد. اگر نیاز کودک خود را بشناسید متوجه خواهید شد که حتی برخی از مدارس دولتی بهتر این نیازها را برطرف میکنند.
احساس کودک شما
در مقایسهی میان مدارس دولتی و غیرانتفاعی و مزایا و معایب هر کدام یکی از چیزهایی که کمتر به آن توجه میشود احساس و نیاز خود دانش آموز است. اما پرسیدن نظر کودکتان باید بخشی از فرآیند تصمیمگیری باشد. باشد. حتی اگر شما تصمیم متفاوتی گرفته باشید باید با دانش آموز خود در مورد این تصمیم صحبت کنید و نظر او را هم بپرسید.
رویکرد اجتماعی
داشتن روابط اجتماعی برای همهی ما ضروری است اما در زمان شروع به تحصیل کودکان این مسئله از اهمیت ویژهتری برخوردار میشود. برای موفقیت فرزندتان لازم است یک مدرسه با برنامه، معلمان و اعتبار عالی انتخاب کنید اما روابط اجتماعی و … را هم فراموش نکنید. برخی از کودکان بیرون از مدرسه زندگی اجتماعی خوبی دارند و ممکن است در مدرسه نیازی به دوست نداشته باشند. اما اگر دانش آموز شما در برقرار ارتباط با دیگران دچار مشکل است، احتمالا در یادگیرری مطالب دچار مشکل میشود.
قلدری
این که اذیت و آزار یا به عبارت دیگر قلدری در مدارس دولتی بیشتر است یا مدارس غیرانتفاعی موردی است که نمیتوان با قطعیت راجع به آن نظر داد. اما چند مورد هست که باید آن را در نظر بگیرید:
- وقتی دانش آموزی به مدرسه گزارش قلدری میدهد، نحوه برخورد مدرسه با این موضوع چگونه است؟
- آیا دانش آموز شما دوستی دارد که در چنین مواقعی به مدرسه اطلاع دهد؟
- آیا مدرسه برنامههایی ارائه میدهد که کودک شما به آن علاقمند باشد؟
- مدرسه چه اعتباری در این زمینه دارد؟
بررسی و مقایسه مزایا و معایب مدارس غیرانتفاعی و دولتی
مدارس غیرانتفاعی | مدارس دولتی | |
مزایا | 1. کلاسهای کوچکتر 2. دسترسی بهتر به امکانات 3. فرصتهای بیشتر | 1. مسئولیتپذیری 2. تنوع فرهنگی 3. قیمت |
معایب | 1. قیمت 2. فشار ناشی از رقابت 3. شفافیت مالی کمتر | 1. رفتار دانش آموزان 2. توجه کمتر به دانش آموزان |
مزایای مدارس غیرانتفاعی
1. کلاسهای کوچکتر
وقتی کودک شما در کلاس کوچکتر با تعداد دانش آموزان کمتر حضور پیدا میکند توجه فردی بیشتری بابت مسائل آموزشی از جانب معلم دریافت میکند.
2. دانش آموزانی با رفتار مناسبتر
دانش آموزان مدارس غیرانتفاعی معمولا آسیبهای کمتری ایجاد میکنند. البته همهی مدارس دولتی چنین فضایی ندارند اما در این مدارس رفتارهای نامناسب و خرابکارانه بیشتر است.
3. دسترسی به امکانات
مبلغی که بابت تحصیل در مدارس غیرانتفاعی پرداخت میکنید صرف امکانات بهتر و تکنولوژیهای جدیدتر میشود که سطح تحصیل کودک شما را ارتقا میدهد.
4. گزینههای آموزشی بیشتر
وقتی دورههای آموزشی متنوعتری در دسترس باشد، دانش آموزان میتوانند فعالیتهایی مناسب مهارتها و علایقشان انتخاب کنند.
5. رضایت والدین
مدارس غیرانتفاعی آمار بالاتری در رضایت والدین از تحصیل فرزندانشان دارند.
6. معرفی خود
دانش آموزانی که در مدارس غیرانتفاعی تحصیل میکنند بهتر میتوانند در زمینههای اجتماعی و کسب و کار خودشان را معرفری کنند و تاثیر مثبتی روی مخاطبان بگذارند.
معایب مدارس غیرانتفاعی
1. قیمت
قیمت مدارس غیرانتفاعی تا حدی بالا است. اضافه شدن مواردی مثل کلاسهای فوق برنامه و … هزینه را بالاتر هم میبرد. زمانی که شما بیش از یک فرزند دارید، هزینهی مدارس غیرانتفاعی ممکن است از حد خود خارج شود.
2. فضای رقابتی
دانش آموز شما در مدارس غیرانتفاعی فشار و رقابتی بابت دستاوردهای علمی، هنری و ورزشی تجربه میکند. با وجود این که در این مدارس دانش آموزان میتوانند فرصتهای بیشتری را به دست آورند اما در عین حال ممکن است حمایت عاطفی کمتری داشته باشند.
3. شفافیت کمتر
مدارس غیرانتفاعی و خصوصی در هزینهها و برنامههای آموزشیشان شفافیتی که مدارس دولتی دارند را ندارند.
مزایای مدارس دولتی
1. تنوع
دانش آموزان در مدارس دولتی با انواع مختلف دانش آموزان برخورد میکنند، این تجربه کودکان را برای زندگی در دنیای واقعی آماده میکند و امکان همدلی با دیگران را در آنها ایجاد میکند.
2. تصویر ذهنی
در مدارس دولتی فشار کمتری برای قرار گرفتن در چارچوب تصویر ذهنی یک دانش آموز خوب وجود دارد بنابراین کودک میتواند آزادی عمل بیشتری داشته باشد و اشتباه کند و در عین حال رشد کند.
3. فضای رقابتی کمتر
اگر میخواهید شما نمرات خوبی در مدرسه بگیرد احتمالا این کار در مدرسه دولتی راحتتر است. به علاوه اگر میخواهید کودکتان همیشه در رقابت نباشد، باز هم مدارس دولتی انتخاب بهتری است.
4. قیمت
زمانی که کودک شما در مدرسه دولتی تحصیل میکند، امکان بیشتری برای هزینههای جانبی از جمله سفر خانوادگی بهتر و … دارید.
5. مسئولیت پذیری
مدارس دولتی باید شفافیت بیشتری در رابطه با عملکرد اجرایی خود داشته باشند. اگر مشکلی داشته باشید میتوانید از طریق مراجع قانونی اقدام کنید و تا زمانی که مشکلتان برطرف نشده آن را پیگیری کنید.
6. گاهی اوقات امکانات کمتر بهتر است
مدارسی که امکانات ویژهای ندارند، کودکان را تشویق میکنند تا خلاقیت بیشتری داشته باشند و خارج از چارچوب فکر کنند. این یک مهارت ارزشمند است که باید در طول زندگی پرورش یابد.
معایب مدارس دولتی
1. رفتار
در مدارس دولتی معمولا رفتارهای نامناسب از جانب دانش آموزان بیشتر است. این مسئله بیشتر به خود مدرسه بستگی دارد. در واقع مدیران، ناظمان و معلمان و فرهنگ مدرسه است که بسیار روی این مورد تاثیر میگذارد.
2. بودجه
برخی از مدارس دولتی در تامین نیازهای اولیه مدرسه هم دچار مشکل هستند. البته این تنها در برخی از مدارس مشاهده میشود اما ممکن است با این مشکل روبرو شوید.
3. توجه کمتر
تنوع نیازها و زمان اضافهای که صرف کنترل دانش آموزان میشود ممکن است روی توجه به نیازهای شخصی تحصیلی دانش آموزان تاثیر بگذارد. برخی دانش آموزان میتوانند به تنهایی یاد بگیرند اما برخی دیگر نیاز به توجه ویژهتری دارند.
یک پاسخ
عالی